Pirohy z kynutého těsta se sušenými rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Droždí
  • 90 g Mozzarella
  • 200 g Sýr Almette
  • 90 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.3 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 773 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 693 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 92.9 mg
  • Draslík 647.8 mg
  • Vláknina 3811 mg
  • Vitamín A 3811 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si náplň. Bazalku omyjeme a lístky drobně nakrájíme. Do mísy dáme sýr Almette, drobně nakrájený sýr Mozarellu, nastrouhaný Eidam sýr a 0.5 dl smetany a bazalku. Krém vyšleháme elektrickou metlou. Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky. Vše dobře promícháme. Dáme na 20 minut do chladničky.

  • 2

    Připravíme si kynuté těsto: do mísy nasypeme 500 g hladké mouky s 1 lžičkou soli, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Posypeme je špetkou cukru, kvasnice zalijeme 2.3 dl teplé vody. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vše promícháme a důkladně těsto prohněteme. Těsto by mělo být tužší, ale vláčné. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme vykynout.

  • 3

    Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 8 dílů. Z každého znovu uhněteme bochánek, pod utěrkou je necháme znovu vykynout (10-15 minut). Pak z nich vyválíme placky, silné 3 mm a o průměru přibližně 10-12 cm .

  • 4

    Náplň rozdělíme na 8 díly. Na polovinu každé placky poklademe náplň. Těsto v polovině přehneme a okraje k sobě dobře přitiskneme a ozdobně je ohneme, aby nám náplň nevytekla.

  • 5

    Pirohy položíme na na plech vyložený pečícím papírem tak, že spojené okraje budou nahoře. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Nůžkami na dvou místech těsto nepatrně (5 mm) zastřihneme.

  • 6

    Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230°C dozlatova 15-20 minut. Pirohy podáváme teplé.

Komentáře k receptu