Pirohy z kynutého těsta se sušenými rajčaty
Suroviny
- 30 g Droždí
- 90 g Mozzarella
- 200 g Sýr Almette
- 90 g Rajčata sušená sterilovaná
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Cukr krupice
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2.3 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 29 g
- Sodík 693 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 92.9 mg
- Draslík 647.8 mg
- Vláknina 3811 mg
- Vitamín A 3811 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si náplň. Bazalku omyjeme a lístky drobně nakrájíme. Do mísy dáme sýr Almette, drobně nakrájený sýr Mozarellu, nastrouhaný Eidam sýr a 0.5 dl smetany a bazalku. Krém vyšleháme elektrickou metlou. Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky. Vše dobře promícháme. Dáme na 20 minut do chladničky.
-
2
Připravíme si kynuté těsto: do mísy nasypeme 500 g hladké mouky s 1 lžičkou soli, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Posypeme je špetkou cukru, kvasnice zalijeme 2.3 dl teplé vody. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vše promícháme a důkladně těsto prohněteme. Těsto by mělo být tužší, ale vláčné. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme vykynout.
-
3
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 8 dílů. Z každého znovu uhněteme bochánek, pod utěrkou je necháme znovu vykynout (10-15 minut). Pak z nich vyválíme placky, silné 3 mm a o průměru přibližně 10-12 cm .
-
4
Náplň rozdělíme na 8 díly. Na polovinu každé placky poklademe náplň. Těsto v polovině přehneme a okraje k sobě dobře přitiskneme a ozdobně je ohneme, aby nám náplň nevytekla.
-
5
Pirohy položíme na na plech vyložený pečícím papírem tak, že spojené okraje budou nahoře. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Nůžkami na dvou místech těsto nepatrně (5 mm) zastřihneme.
-
6
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230°C dozlatova 15-20 minut. Pirohy podáváme teplé.