Pirohy s mletým masem a zeleninou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Brambory
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 220 g Vepřové maso mleté
  • 220 g Hovězí maso mleté
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 2 kávová lžička Olej olivový
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.7 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 3 polévková lžíce Kroupy ječné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 719 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 584 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 263.6 mg
  • Draslík 812.8 mg
  • Vláknina 9593.8 mg
  • Vitamín A 9593.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na masové pirohy nejdříve připravíme náplň. Dobře promyjeme kroupy, vložíme do menšího hrnce, přidáme 0,7 litru vody a vaříme do měkka. Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, petržel. Zeleninu pokrájíme na kostičky. Po 10 minutách přidáme ke kroupám pokrájenou zeleninu, 0,5 lžičky soli a vše vaříme 15 - 20 minut. Očistíme cibuli s česnekem, cibuli drobně nakrájíme a česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté vepřové a hovězí maso. Jen krátce, přibližně po 7 minut maso restujeme. Poté ho ochutíme česnekem, pepřem, solí, kmínem, promícháme a pod poklicí dusíme 30 minut.

  • 2

    Slijeme přebytečnou vodu z uvařené zeleniny a směs přimícháme k masu. Dochutíme solí, hořčicí, necháme vychladnout.

  • 3

    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 4

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.

  • 6

    Formičkou o průměru asi 8 - 9 cm vykrojíme kolečka, na střed těsta položíme 1 - 2 lžíce náplně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, dobře je přitiskneme k sobě.

  • 7

    Takto připravíme ostatní pirohy. Poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, spojenými okraji směrem nahoru a potřeme vajíčkem.

  • 8

    Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, potom teplotu snížíme a pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Podáváme je horké.

Komentáře k receptu