Koláč se špenátem po italsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 55 g Sýr Parmezán
  • 1 g Sůl
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Muškátový oříšek
  • 455 g Špenát listový čerstvý
  • 200 g Sýr Ricotta
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 115 g Máslo pomazánkové
  • 100 ml Voda pitná
  • 4 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 628 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 280.2 mg
  • Draslík 781.7 mg
  • Vláknina 5241.5 mg
  • Vitamín A 5241.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vsypeme mouku, osolíme, promícháme. Vložíme pomazánkové máslo a promícháváme. Výsledná směs másla s moukou bude trochu připomínat strouhanku.

  • 2

    V kopečku hotové směsi vymáčkneme důlek, do něj nalijeme studenou vodu. Z mouky, másla a vody poté postupně vypracujeme hladké těsto, z něhož vytvarujeme kouli. Přebytečné množství mouky odstraníme, kouli z těsta vložíme do voskovaného papíru a zabalíme. Uložíme do ledničky, kde ji necháme 30 minut odpočívat.

  • 3

    Potom těsto vyjmeme z ledničky a rozválíme. Přemístíme ho do kulaté, vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Na více různých místech těsto propíchneme vidličkou, aby se v troubě nenafukovalo. Povrch přikryjeme pečicím papírem a zatížíme, následně vložíme do trouby, předehřáté na 200 °C, pečeme přibližně 7 minut. Potom odstraníme zatížení a dopečeme ještě dalších 5 minut.

  • 4

    Zatímco se koláč peče v troubě, ve vodě opláchneme špenát. V kastrolu s vodou listy špenátu lehce povaříme po 4 minuty, než trochu zavadnou. Potom odstavíme z plotny, slijeme vodu a ještě ji vymačkáme z listů. Necháme vychladnout, listy špenátu jemně nasekáme.

  • 5

    Do misky vyklopíme sýr Ricotta, který rozmícháme do hladka. Pak k němu přidáme vejce, Parmezán a listy špenátu. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, opepříme, osolíme a rozetřeme na upečené těsto. Koláč i s náplní vložíme znovu do trouby, její teplotu však ztlumíme na 180 °C. Pečeme 30 minut, než těsto zcela zezlátne.

Komentáře k receptu