Vdolky z brambor s parmezánem
Suroviny
- 300 g Brambory
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Sýr Parmezán
- 150 g Mouka polohrubá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 13 g
- Sodík 174 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 56.7 mg
- Draslík 349 mg
- Vláknina 4872.8 mg
- Vitamín A 4872.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyté červené brambory ve slupce uvaříme v páře doměkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky (přibližně o hraně 0,5 cm).
-
2
V míse smícháme mouku s nastrouhaným parmezánem, práškem do pečiva, solí, hořčicí a čerstvě pomletým pepřem. Promícháme a pomocí prstů vtíráme kostky vychlazeného másla tak dlouho, až těsto připomíná hrubší drobenku na koláče. Pomalu přilijeme olej, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, kmín a mléko. Těsto hněteme tak dlouho, až se spojí. Nakonec opatrně do těsta vmícháme brambory tak, abychom je co nejméně rozmačkali.
-
3
Těsto vykrajujeme lžicí a vdolečky poklademe na plech s pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly a měly mezi sebou mezeru asi 2 cm. Dáme je péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C, pečeme přibližně 15 minut dozlatova.
-
4
Podáváme jako přílohu k polévkám nebo samostatně k jogurtovým dresinkům.