Koláč se sýrem feta a černými olivami
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 25 g Sádlo škvařené
- 250 g Sýr Feta
- 600 g Brambory
- 75 g Olivy černé
- 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 25 g
- Sodík 432 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 113.1 mg
- Draslík 462.8 mg
- Vláknina 8770.5 mg
- Vitamín A 8770.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme do ní vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
-
2
Uvařené brambory v slupce oloupeme, nakrájíme na plátky. Sýr feta pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Olivy rozkrájíme a vypeckujeme. Všechny ingredience dáme do mísy, promícháme, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a znovu dobře promícháme.
-
3
Těsto z hladké mouky si rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme sýrovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
-
4
Upečený koláč se sýrem feta pokrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty.
-
6