Těsto na pitu a závin z Balkánu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 239 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 3 g
- Sodík 30 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0 mg
- Vláknina 3937.5 mg
- Vitamín A 3937.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Základem pity je několik plátů těsta, které vždy potřené omastkem, pokládáme na sebe a plníme různými náplněmi.
-
2
Do mísy dáme hladkou mouku, přidáme olej, vlažnou vodu a sůl.
-
3
Vymícháme a přeložíme na pomoučený vál, kde těsto ručně vypracujeme. Správná konzistence těsta na pitu je, když se odlepuje od prstů a tvoří se vzduchové bubliny. Potom těsto rozdělíme na 2 díly, přibližně v průměru 15 cm z každého vytvarujeme kouli, kterou pomažeme olejem, zakryjeme igelitovým sáčkem a necháme 1 hodinu uležet.
-
4
Podle toho, jaký pokrm chceme připravit, těsto rozdělíme na potřebný počet dílů, každý vyválíme na velmi tenký plát.
-
5
Většinou k přípravě pit je potřeba minimálně 2 až 20 vrstev těsta, které vždy, než je na sebe položíme (a plníme), potíráme máslem nebo olejem.