Křenová polévka z hovězím masem
Suroviny
- 300 g Hovězí maso přední
- 3 g Bobkový list
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 8 kávová lžička Křen
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 kg Zelí bílé - sterilizované
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 polévková lžíce Smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 12 g
- Sodík 173 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 49.4 mg
- Draslík 351.4 mg
- Vláknina 25136.8 mg
- Vitamín A 25136.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme litr nálevu z kysaného zelí, přilijeme vodu (zelí na polévku nepoužijeme). Vložíme do něj omyté maso, bobkový list, česnek, nastrouhanou mrkev a povaříme do měkka. Měkké maso vybereme z vývaru, rozkrájíme na malé kousky a vrátíme zpátky do vývaru.
-
2
V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm drobně pokrájenou cibuli do zlatova. Zasypeme moukou, mletou paprikou, dobře osmažíme a připravíme jíšku, kterou poté zahustíme polévku. Ochutíme ji solí, pepřem, povaříme do bodu varu a stáhneme ze sporáku.
-
3
Hotovou polévku podáváme v jednotlivých polévkových miskách. Těsně před servírováním do každé porce vmícháme lžicí smetany a lžičku jemně nastrouhaného křenu.