Čočkový salát s uzenou rybou
Suroviny
- 150 g Čočka jedlá
- 300 g Makrela uzená
- 50 g Salát Polníček
- 1 kávová lžička Křen strouhaný
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Čekanka
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 108 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 56.3 mg
- Draslík 992.4 mg
- Vláknina 26073.2 mg
- Vitamín A 26073.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vroucí vodě vaříme 20 až 30 minut čočku. Uvařenou scedíme a necháme v sítu okapat a vychladnout.
-
2
Saláty rozebereme na listy, očistíme a opláchneme, necháme okapat.
-
3
Oškrábeme omytou mrkev, oloupeme šalotku a nakrájíme na kostičky,
-
4
kopr jemně nasekáme.
-
5
Zálivku připravíme tak, že rozmícháme ocet a nastrouhaný křen, podle chuti přidáme sůl a pepř, postupně metlou přišleháme olivový olej.
-
6
Talíře, případně velkou mísu, vyložíme listy salátu. Na ně dáme na kousky nakrájenou uzenou rybu - makrela nebo tuňák - čočku, mrkev a šalotku. Vše posypeme nasekaným koprem a pokapeme zálivkou.