Fazolová pálihuba z Podkrkonoší
Suroviny
- 250 g Klobása Dunajská
- 250 g Fazole bílé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Česnek
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Smetana zakysaná15%
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 123 g
- Sodík 316 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 108.5 mg
- Vláknina 4587.6 mg
- Vitamín A 4587.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté bílé fazole si namočíme den dopředu do studené vody (1 litr),
-
2
Očistíme mrkev, cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev přidáme vařit k fazolím. Ostrou klobásu pokrájíme na kolečka.
-
3
Scezené fazole dáme vařit do 1 litru čisté vody se solí, celou mrkví a majoránkou. (Fazole budeme vařit celkově 45 - 60 minut do měkka).
-
4
V pánvi si na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova cibuli, přimícháme k ní mouku, nakonec sladkou a pálivou papriku a uděláme si světlou jíšku, kterou zamícháme do polévky přibližně v polovině vaření. (Papriku přimícháváme k jíšce až nakonec, dáváme si pozor, aby jsme ji nepřipálili, musí se nám jen rozpustit.) Pak do polévky přidáme klobásu.
-
5
Před koncem vaření vyjmeme z polévky mrkev. Přimícháme česnek, zakysanou smetanu, polévku podle chuti dosolíme, přimícháme chilli koření a podáváme.