Hovězí řízek "zilzil tibs"

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 10 g Pepř černý mletý
  • 5 g Muškátový oříšek
  • 30 g Zázvor mletý
  • 30 g Chilli paprička
  • 600 g Hovězí kýta
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 16.67 ml Olej arašídový (podzemnicový)
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Hřebíček
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 537 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 925 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 106.4 mg
  • Draslík 802.5 mg
  • Vláknina 6506.5 mg
  • Vitamín A 6506.5 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.8 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řízky osušíme a rovnoměrně tence naklepeme, podélně rozpulíme. Proužky řízků napříč nakrájíme střídavě z pravé a levé strany v odstupu asi 1 cm téměř až do kraje, aby vznikl tvar tahací harmoniky. Tyto "zilzil tibs" potřeme arašídovým olejem, zabalíme do folie a až do pečení necháme marinovat při pokojové teplotě.

  • 2

    Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na jemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Rozehřejeme velkou pánev na dušení a proužky řízků smažíme z každé strany 1-2 minuty za velmi vysoké teploty. Snížíme teplotu, pánev odstavíme a proužky řízků necháme asi 1 minutu dojít, pak je zabalíme do alobalu a dáme stranou.

  • 3

    Na pánev dáme nakrájenou cibuli a bez tuku ji na středně velkém plameni za stálého míchání 10-15 minut smažíme dohněda. Pak přidáme přepuštěné máslo. Vmícháme prolisovaný česnek, zázvor, vločky chilli a pepř a přilijeme trochu vývaru. Sedlinu po pečení necháme za stálého míchání vyvařit, pak přilijeme zbývající vývar. Omáčku ochutíme hřebíčkem, muškátem a osolíme, přikryjeme a na slabém plameni necháme asi 30 minut dusit, až zhoustne.

  • 4

    Omáčku ochutíme, zilzil tibs osolíme, včetně vyteklé šťávy dáme do omáčky, obratíme a necháme ohřát. Servírujeme okamžitě s chlebovými plackami.

Komentáře k receptu