Hovězí řízek "zilzil tibs"
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 37 g
- Sodík 925 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 106.4 mg
- Draslík 802.5 mg
- Vláknina 6506.5 mg
- Vitamín A 6506.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.8 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky osušíme a rovnoměrně tence naklepeme, podélně rozpulíme. Proužky řízků napříč nakrájíme střídavě z pravé a levé strany v odstupu asi 1 cm téměř až do kraje, aby vznikl tvar tahací harmoniky. Tyto "zilzil tibs" potřeme arašídovým olejem, zabalíme do folie a až do pečení necháme marinovat při pokojové teplotě.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na jemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Rozehřejeme velkou pánev na dušení a proužky řízků smažíme z každé strany 1-2 minuty za velmi vysoké teploty. Snížíme teplotu, pánev odstavíme a proužky řízků necháme asi 1 minutu dojít, pak je zabalíme do alobalu a dáme stranou.
-
3
Na pánev dáme nakrájenou cibuli a bez tuku ji na středně velkém plameni za stálého míchání 10-15 minut smažíme dohněda. Pak přidáme přepuštěné máslo. Vmícháme prolisovaný česnek, zázvor, vločky chilli a pepř a přilijeme trochu vývaru. Sedlinu po pečení necháme za stálého míchání vyvařit, pak přilijeme zbývající vývar. Omáčku ochutíme hřebíčkem, muškátem a osolíme, přikryjeme a na slabém plameni necháme asi 30 minut dusit, až zhoustne.
-
4
Omáčku ochutíme, zilzil tibs osolíme, včetně vyteklé šťávy dáme do omáčky, obratíme a necháme ohřát. Servírujeme okamžitě s chlebovými plackami.