Základní zvěřinový vývar

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 150 g Zelenina kořenová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 2 ks Jalovec
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 hrst Houby čerstvé
  • 2 špetka Tymián sušený
  • 1.8 l Voda pitná
  • 1 kg Srnčí plec
  • 2 polévková lžíce Víno červené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 442 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 244 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 188.3 mg
  • Draslík 988.9 mg
  • Vláknina 19473.1 mg
  • Vitamín A 19473.1 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, kosti nasekáme a vše krátce spaříme ve vařící vodě.

  • 2

    Přendáme do jiného hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme několik kuliček pepře, nového koření, jalovce, 2 bobkové listy, 2 špetky tymiánu a vaříme pozvolna, aby se nám vývar nezkalil.

  • 3

    Asi po 2 hodinách přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a trochu hub. Pokud použijeme sušené houby, necháme je před použitím asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě. Vývar ještě povaříme asi 15 minut, můžeme dochutit 2 lžícemi červeného vína a ihned přecedíme přes hustý cedník.

  • 4

    Zvěřinový vývar můžeme použít jako základ do některých omáček a jídel. Nebo přímo jako polévku, kdy přidáme maso a vnitřnosti ze zvěřiny.

Komentáře k receptu