Čistý zeleninový vývar
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 3 ks Kapusta hlávková
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Pórek
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 ks Celer bulvový
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Hřebíček
- 2.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej sójový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 7 g
- Sodík 441 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 3172.8 mg
- Vláknina 53877.9 mg
- Vitamín A 53877.9 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 665 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Opláchnutý pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na drobno podobně jako kapustu a řapíkatý celer.
-
2
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu opečeme do zlatova. Přidáme petrželku, bylinky, koření, osolíme a zalijeme vodou.
-
3
Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a přikryté zvolna vaříme asi 50 minut.
-
4
Vývar procedíme přes husté síto. Vývar můžeme zahustit nebo ho použít jako základ na omáčky nebo dušené pokrmy.Z tohoto množství přísad připravíme asi 1l zeleninového vývaru.