Spaghetti bolognese
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
- 75 g Anglická slanina
- 400 g Špagety, Makarony
- 400 g Maso mleté - mix
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 ml Víno červené
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Oregano sušené
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 884 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 41 g
- Sodík 924 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 23.8 mg
- Draslík 564.4 mg
- Vláknina 11940.6 mg
- Vitamín A 11940.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme na rozpáleném oleji.
-
2
K vyškvařené slanině přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek a nakonec mleté maso. Vše dobře opečeme za stálého míchání. Podlijeme červeným vínem a necháme vařit na mírném ohni dokud se tekutina nevyvaří.
-
3
Osolíme, opepříme a přimícháme mléko.Omáčku za stálého míchání povaříme a necháme zhoustnout.Pak přidáme nasekané oregano, rajčata a cukr, zamícháme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.
-
4
Špagety uvaříme dle návodu na obalu v dobře osolené vodě.Scedíme a necháme okapat. Lístky tymiánu opláchneme a najemno nasekáme.
-
5
Špagety rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme parmezánem ozdobíme nasekaným tymiánem a můžeme podávat. (Slaninu doporučujeme prorostlou, mleté maso míchané hovězí a vepřové, oregano čerstvé, parmezán strouhaný.