Tofu Biryani s hráškem
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 200 g Sýr sójový - Tofu
- 150 g Rýže Basmati
- 400 ml Mléko kokosové
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 kávová lžička Fenyklová semínka
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Kardamom
- 4 ks Hřebíček
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Muškátový květ
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Cibule červená
- 2 polévková lžíce Jogurt bílý
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Máta
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1014 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 64 g
- Sodík 459 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 0.8 mg
- Draslík 1454.5 mg
- Vláknina 72833.2 mg
- Vitamín A 72833.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme biryani koření: Hřebíček, skořici, kmín, muškátový oříšek i květ, pepř, fenyklová semínka, kardamom i bobkový list restujeme nasucho v pánvi. Po vychlazení vše rozmixujeme do hladka a dáme stranou.
-
2
Rýži namočíme 20 minut předem do vody.
-
3
Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dohněda. Dáme stranou, do pánve přidáme druhou lžíci oleje a opečeme na něm cibuli. Po chvíli přidáme chilli papričku a zázvor. Dobře promícháme a přidáme mátu a koriandr. Vrátíme tofu, kurkumu, chilli koření, biryani koření a promícháme.
-
4
Poté přidáme ještě jogurt a trochu soli. Přilijeme půl hrnku vody a pěti minutách i kokosové mléko a přivedeme k varu. Přidáme rýži a vaříme 15 minut do měkka – podle potřeby podléváme vodou. Na posledních 5 minut přidáme hrášek.