Artyčoky v oleji

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 10 g Sůl
  • 250 ml Víno bílé
  • 500 ml Ocet kvasný lihový
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Hřebíček
  • 3 ks Pepř černý celý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Olej olivový extra panenský
  • 1 kg Artyčoky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 984 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 487 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 418.7 mg
  • Vláknina 11998.6 mg
  • Vitamín A 11998.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Artyčoky omyjeme, ze špiček a spodků odkrojíme alespoň 0,5 cm a odstraníme všechny vnější tuhé listy. Artyčoky rozkrojíme podélně na dvě poloviny, pokrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, tím zabráníme jejich zčernání.

  • 2

    Mezitím v hrnci uvedeme do varu vodu s octem, bílým vínem, dvěma stroužky česneku, bobkovým listem, celým pepřem, jalovcovými bobulemi, sušeným oreganem, lžičkou koriandru, hřebíčkem a solí. Jakmile začne směs vřít, na 5 minut do ní ponoříme artyčoky, pak je slijeme přes cedník a položíme na suchou utěrku.

  • 3

    Artyčoky naskládáme do sterilovaných sklenic a zalijeme panenským olivovým olejem. Necháme olej sednout a případně ještě dolijeme tak, aby byly artyčoky pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici, nebo je zavaříme.

  • 4

    Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 300 g sklenice artyčoků.

Komentáře k receptu