Nejlepší králík na paprice
Suroviny
- 80 g Cibule
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Slanina vepřová
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 10 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 0.75 ks Masox
- 1 stroužek Česnek
- 1 plátek Celer bulvový
- 1.8 kg Králík
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1380 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 75 g
- Sodík 1327 mg
- Bílkoviny 145 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 467.5 mg
- Draslík 1682.8 mg
- Vláknina 8978.1 mg
- Vitamín A 8978.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu očistíme, mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, plátek celeru na kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek rozdrtíme, cibuli nakrájíme na kolečka.
-
2
Odblaněného králíka naporcujeme, opláchneme, osušíme a osolíme.
-
3
V kastrolu na oleji osmažíme slaninu, přidáme zeleninu (kromě česneku), koření a opékáme za častého míchání asi 15 minut. Poté přidáme čtvrtky králíka, poprášíme paprikou, a za častého obracení maso zprudka smažíme. Asi po 5 minutách zalijeme horkou vodou, do ní rozdrobíme masox a přidáme česnek. Maso dusíme na středím plameni, až je měkké.
-
4
Udušené maso obereme z kostí a do vydušené šťávy přilijeme smetanu, v níž jsme rozšlehali mouku. Povaříme zhruba 10 minut, poté omáčku přecedíme a ochutíme citronovou šťávou. Do omáčky vložíme vykostěné maso, prohřejeme, nevaříme, a podáváme.