Nejlepší bigos
Suroviny
- 600 g Klobása Dunajská
- 200 g Slanina vepřová
- 600 g Vepřové maso libové
- 750 g Zelí hlávkové bílé
- 750 g Zelí kysané
- 150 g Vepřový bok uzený
- 600 g Hovězí maso zadní
- 200 g Vepřová žebra
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 2 hrst Houby sušené
- 2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 6 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 61 g
- Sodík 528 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 121.2 mg
- Draslík 483.2 mg
- Vláknina 7772.8 mg
- Vitamín A 7772.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1523.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 100 ml vody namočíme houby. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Omyté maso osušíme a nakrájíme na stejné kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí obereme ze zvadlých listů a nakrájíme najemno. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme.
-
2
V kastrolu rozpustíme 1 lžíci sádla, osmažíme na něm ze všech stran hovězí maso, podlijeme 0,5 litrem vody a na malém plameni dusíme, až je měkké. Podle potřeby přilijeme vodu.
-
3
V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla dusíme syrové zelí s kmínem a 0,5 lžičkou soli. Zalijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení přilijeme vodu.
-
4
Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo (2 lžíce), vložíme slaninu, necháme rozpustit, vmícháme vepřové maso a maso z žeber, orestujeme a vsypeme cibuli. Když maso zezlátne, přidáme kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočené, 0,5 lžičky soli, všechno koření, kromě kmínu a majoránky, zalijeme 1,5 l vody a na malém plameni dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzený bůček a klobásy a dodusíme.
-
5
Poté přidáme udušené hovězí maso i s vývarem, udušené syrové zelí i s vývarem, okořeníme majoránkou a chvíli dusíme, aby se chutě spojily. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
-
6
Bigos je nejchutnější, když se nechá do druhého dne v lednici rozležet.