Litina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 150 g Slanina vepřová
  • 10 g Sůl
  • 42 g Droždí
  • 350 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Mák - semena
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 541 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 1168 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 111 mg
  • Draslík 731.4 mg
  • Vláknina 8087.5 mg
  • Vitamín A 8087.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekáč vytřeme rozpuštěným sádlem a vysypeme strouhankou smíchanou s 2 lžícemi máku.

  • 2

    V misce rozetřeme droždí s cukrem, vmícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažného mléko a necháme vzejít kvásek. Česnek oloupeme a utřeme, slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 3

    Brambory nastrouháme, vodu slijeme, a v míse promícháme brambory s mlékem, moukou, rozšlehanými vejci, česnekem, solí, majoránkou a slaninou. Na závěr vmícháme vzešlý kvásek, pečlivě vymácháme a na teple necháme vykynout.

  • 4

    Vykynuté těsto vlijeme do pekáče, posypeme zbylým mákem a necháme ještě 15 minut kynout.

  • 5

    Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme dozlatova.

Komentáře k receptu