Litina
Suroviny
- 600 g Brambory
- 150 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 42 g Droždí
- 350 g Mouka pšeničná hrubá
- 500 ml Mléko polotučné
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Mák - semena
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1168 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 111 mg
- Draslík 731.4 mg
- Vláknina 8087.5 mg
- Vitamín A 8087.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pekáč vytřeme rozpuštěným sádlem a vysypeme strouhankou smíchanou s 2 lžícemi máku.
-
2
V misce rozetřeme droždí s cukrem, vmícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažného mléko a necháme vzejít kvásek. Česnek oloupeme a utřeme, slaninu nakrájíme na kostičky.
-
3
Brambory nastrouháme, vodu slijeme, a v míse promícháme brambory s mlékem, moukou, rozšlehanými vejci, česnekem, solí, majoránkou a slaninou. Na závěr vmícháme vzešlý kvásek, pečlivě vymácháme a na teple necháme vykynout.
-
4
Vykynuté těsto vlijeme do pekáče, posypeme zbylým mákem a necháme ještě 15 minut kynout.
-
5
Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme dozlatova.