Paprikové sušené krekry
Suroviny
- 100 g Tykev - semena
- 230 g Lněné semínko
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Jablka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika oranžová
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 8 polévková lžíce Česnek medvědí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 19 g
- Sodík 135 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 395.9 mg
- Vláknina 24595.5 mg
- Vitamín A 24595.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme do misky 180g světlých lněných semínek a 50g semínek z tykve. Omyté papriky a chilli papričky rozpůlíme, vykrojíme jadřince a nakrájíme je na malé kousky. Omyté jablko nahrubo nastrouháme a přidáme k paprikám. Namočená semínka v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a dáme je do mixéru. Směs ochutíme solí, pokrájeným medvědím česnekem, kmínem, kurkumou, mletým barevným pepřem, přidáme 2-3 lžíce vody a rozmixujeme na pyré. Pyré dáme do mísy, přidáme k němu 50g nenamočených lněných semínek, 50g nadrobno pokrájených dýňových semínek a vše znovu promícháme.
-
2
Plech si vyložíme pečícím papírem, na něj vzniklé těsto rozetřeme na tenkou placku o síle 0.5cm a vložíme ho do horkovzdušné trouby. Těsto předem ostrým nožem nakrájíme, aby se nám po usušení dalo lehce nalámat.
-
3
Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při nejnižší teplotě, troubu si necháme otevřenou přibližně na šíři ruky. Po usušení krekry nalámeme.