Jemná račí polévka
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Mrkev kořen
- 70 g Petržel kořen
- 50 ml Olej olivový
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Ouzo - Metaxa Brandy
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Divoké koření celé
- 5 ks Rak říční
- 1 ks Estragon
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar rybí
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Créme fraiche
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1092 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 990.6 mg
- Vláknina 10947 mg
- Vitamín A 10947 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme olivový olej, zlehka na něm orestujeme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme skelety z raků. Vše restujeme asi 15 minut. Potom přidáme rajčatový protlak a přilijeme brandy, zapálíme a skelety se zeleninou flambujeme. Zalijeme rybím vývarem (nebo vodou), přidáme oloupaný česnek, bylinky a koření a vše na mírném ohni prováříme 1 hodinu.
-
2
Poté přecedíme, vmícháme smetanu a créme fraiche. Zlehka zahustíme máslem a hladkou moukou. Polévku dalších 10-15 minut vaříme, potom mixérem vyšleháme na pěnu nebo propasírujeme přes sítko. Můžeme podávat.