Cizrnové křupky
Suroviny
- 200 g Cizrna
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 kávová lžička Paprika mletá uzená
- 2 kávová lžička Grilovací koření
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 205 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 5 g
- Sodík 521 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 458.6 mg
- Vláknina 18570.9 mg
- Vitamín A 18570.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře promytou cizrnu dáme do kastrólu, zalijeme ji vodou a namočíme ji na 10-12 hodin.
-
2
Druhý den vodu z cizrny slijeme, pak k ní nalijeme novou čistou vodu v poměru 1:3, přidáme snítku petrželky a celeru. Jakmile přijde k varu, snížíme teplotu a pomalu ji vaříme přibližně 60 minut doměkka, ale nesmí se rozvařit, měla by být uvařená na skus - al dente. Z uvařené cizrny odstraníme slupky, které vyplavaly napovrch a slijeme přebytečnou vodu. Troubu si předehřejeme na 200°C.
-
3
Připravíme si do mísy směs koření: olivový olej smícháme s chilli, solí, uzenou paprikou a grilovacím kořením. Cizrnu dáme ke koření a důkladně vše promícháme.
-
4
Na plech s pečícím papírem vysypeme kuličky cizrny a pečeme je dokřupava 30 -45 minut. Během pečení je promícháme, dáme pozor, aby se cizrna nepřipálila.