Jáhlový nákyp s hříbky a tuňákem
Suroviny
- 200 g Jáhly - loupané proso
- 40 g Sýr Eidam cihla 30%
- 300 g Hříbky čerstvé
- 150 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Omáčka sójová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 13 g
- Sodík 748 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1009.8 mg
- Vláknina 21802.1 mg
- Vitamín A 21802.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pekáček vytřeme olejem. Jáhly několikrát po sobě promyjeme v horké vodě, poté vodu slijeme, jáhly dáme do kastrólku, zalijeme čistou vodou v poměru 1:2, přidáme sůl a přivedeme vodu k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme je doměkka přibližně 15-20 minut. Troubu si předehřejeme na 180°C.
-
2
Mezitím očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby, osolíme je, posypeme kmínem a vysmažíme je z vlastní šťávy. Tuňáka ve vlastí šťávě scedíme.
-
3
K měkkým jáhlům přidáme nastrouhaný sýr, usmažené houby a tuňáka. Ještě jáhly dochutíme majoránkou, koliandrem, solí, pepřem, sójovou omáčkou a vše dobře promícháme. Jáhlovou směs dáme do pekáčku, zarovnáme a vložíme do předehřáté trouby.
-
4
Jáhlový nákyp pečeme 35-40 minut dozlatova. Podáváme teplý i studený. Dobrou chuť.