Volská oka zapečená v troubě
Suroviny
- 100 g Mangold
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Cibulka lahůdková
- 0.5 ks Cibulka lahůdková
- 4 špetka Sůl
- 2 špetka Paprika mletá sladká
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Sůl bylinková
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 4 plátek Farmářská šunka 96% masa
- 1 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sýr Čedar
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 24 g
- Sodík 906 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 521.9 mg
- Draslík 387.4 mg
- Vláknina 2064.3 mg
- Vitamín A 2064.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.1 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 200°C. Mangold omyjeme, dáme do síta a přelejeme ho vařící vodou. Když voda odkape, z mangoldu odřežeme stonky, pouze listy pokrájíme na proužky. Očištěnou lahůdkovou cibulku nakrájíme na kroužky.
-
2
V rendlíku na másle zpěníme 1/2 pokrájené cibulky, přidáme pokrájený mangold, nastrouhaný stroužek česneku, sůl, pepř a mangold pod poklicí podusíme 5 minut.
-
3
Do vyšších malých zapékacích misek vložíme plátky kvalitní šunky tak, aby vytvořily košíček. Do středu šunky vložíme po jedné lžíci podušeného mangoldu, pomocí lžíce ho vtlačíme na dno. Na špenát dáme lžíci nastrouhaného sýru, znovu ho ztlačíme, na sýr rozklepneme čerstvé vajíčko. Takto vytvoříme 4 porce.
-
4
Vajíčka ochutíme solí, červenou mletou paprikou a mletým chilli. Formičky poklademe na plech a vložíme do středu předehřáté trouby. Volská oka pečeme přibližně 15 minut, bílek by měl být propečený, žloutek polotekutý.
-
5
Upečená volská oka servírujeme horká, ozdobená zbývající pokrájenou cibulkou. Dobrou chuť.