Hluchec
Suroviny
- 400 g Brambory
- 42 g Droždí
- 200 g Anglická slanina
- 60 g Sádlo škvařené
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Vejce slepičí
- 8 stroužek Česnek
- 1 l Mléko polotučné
- 1 kg Mouka polohrubá
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 744 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 25 g
- Sodík 476 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 98.1 mg
- Draslík 573.9 mg
- Vláknina 12421.7 mg
- Vitamín A 12421.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy s vyšším okrajem vytřeme sádlem.
-
2
Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno, vodu slijeme. Slaninu nakrájíme na nudličky, česnek utřeme se solí.
-
3
Na brambory nasypeme mouku, promícháme, do středu rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem, rozšlehanými vejci, přidáme slaninu, majoránku, kmín a utřený česnek. Směs pečlivě rozmícháme, přikryjeme a na teple necháme asi 90 minut kynout.
-
4
Vykynuté těsto rozetřeme na vymazané plechy a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme, až těsto zezlátne, během pečení potíráme sádlem.