Pečené kroupy s hlívou ústřičnou
Suroviny
- 120 g Hlíva ústřičná
- 150 g Ječné kroupy
- 40 g Sýr Eidam cihla 30%
- 330 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 12 g
- Sodík 445 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 327 mg
- Vláknina 18063.2 mg
- Vitamín A 18063.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyté kroupy dáme do hrnce, zalijeme je vodou a necháme 2 hodiny namočené.
-
2
Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
-
3
Hrnec s kroupami (v té samé vodě) dáme na plotnu, přidáme sůl, majoránku, očištěný stroužek česneku a bobkový list. Kroupy přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a kroupy uvaříme téměř doměkka. Vaříme 40 minut, pak z nich vyjmeme česnek a bobkový list.
-
4
Troubu si předehřejeme na 190°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zprudka orestujeme hlívu, pak k ní přidáme cibuli a společně smažíme dorůžova. Hlívu ochutíme solí, kmínem a pepřem. Pak na hlívu s cibulí vyklopíme uvařené kroupy i se zbytkem tekutiny, přidáme pokrájenou mrkev, podle chuti sůl a vše promícháme. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Kroupy pečeme zakryté 10 minut, pak poklici odložíme a kroupy dopečeme přibližně dalších 10-15 minut.
-
5
Porce krup na talířích posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme je malými snítky omyté petrželky a hned podáváme.