Guláš z máslových fazolí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 150 g fazole máslové
  • 700 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 90 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 277.3 mg
  • Vláknina 5381.7 mg
  • Vitamín A 5381.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem namočíme omyté velké máslové fazole do studené vody. Druhý den si očistíme 2 cibule se 2 stroužky česneku, 1 cibuli pokrájíme nadrobno, česnek nastrouháme do misky. Omyté zralé rajče ponoříme na 30 minut do vroucí vody, pak ho zchladíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Namočené fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme celou cibuli, bobkový list, nové koření, černé koření a fazole pod poklicí uvaříme doměkka. Vaříme ji přibližně 60-90 minut (podle toho, jak dlouho byla namočená).

  • 3

    Když jsou fazole skoro měkké, vyjmeme koření, dochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou, přidáme pokrájené rajče a vaříme dalších 5-7 minut.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s česnekem, přimícháme mletou papriku a za stálého míchání lžíci mouky. Usmažíme si světlou "paprikovou" jíšku. Vše přimícháme k fazolím a pomalu vaříme dalších 8-10 minut. Fazolový guláš podle chuti dosolíme, poté podáváme teplý.

Komentáře k receptu