Guláš z máslových fazolí
Suroviny
- 150 g fazole máslové
- 700 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 90 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 4 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 277.3 mg
- Vláknina 5381.7 mg
- Vitamín A 5381.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočíme omyté velké máslové fazole do studené vody. Druhý den si očistíme 2 cibule se 2 stroužky česneku, 1 cibuli pokrájíme nadrobno, česnek nastrouháme do misky. Omyté zralé rajče ponoříme na 30 minut do vroucí vody, pak ho zchladíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
Namočené fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme celou cibuli, bobkový list, nové koření, černé koření a fazole pod poklicí uvaříme doměkka. Vaříme ji přibližně 60-90 minut (podle toho, jak dlouho byla namočená).
-
3
Když jsou fazole skoro měkké, vyjmeme koření, dochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou, přidáme pokrájené rajče a vaříme dalších 5-7 minut.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s česnekem, přimícháme mletou papriku a za stálého míchání lžíci mouky. Usmažíme si světlou "paprikovou" jíšku. Vše přimícháme k fazolím a pomalu vaříme dalších 8-10 minut. Fazolový guláš podle chuti dosolíme, poté podáváme teplý.