Pečené bramboráky s pivním sýrem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 100 g Sýr Krkonošský pivní
- 200 g Vepřový bok uzený
- 200 ml Smetana zakysaná 12%
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Potravinářský škrob
- 1 ks Cibule červená
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 26 g
- Sodík 821 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 29.3 mg
- Draslík 845.9 mg
- Vláknina 9250.5 mg
- Vitamín A 9250.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vroucí vody vložíme uzený bůček a uvaříme. Vychladlý nakrájíme na nudličky. Oloupaný česnek rozdrtíme, cibuli oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na plátečky. Pivní sýr nakrájíme na drobnější kostičky. Opláchnutou a okapanou petrželku najemno nasekáme. Brambory nastrouháme nahrubo.
-
2
V misce promícháme kysanou smetanu s česnekem a lžící petrželky. Směs osolíme špetkou soli a necháme v lednici vychladit. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem a potřeme sádlem.
-
3
V míse promícháme scezené ustrouhané brambory s bůčkem, cibulí, škrobem, zbylou petrželkou a solí, pepřem a kmínem. Do směsi vmícháme pivní sýr. Ze směsi tvoříme na připraveném plechu placičky a asi 10 minut pečeme v troubě. Poté placičky obrátíme, potřeme sádlem a pečeme, až zezlátnou.
-
4
Bramboráčky podáváme s česnekovou smetanou.