Bramborové knedlíčky s pyré ze sušených švestek
Suroviny
- 100 g Švestky sušené
- 300 g Brambory vařené ve slupce
- 125 g Pšeničná mouka hrubá
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Skořice mletá
- 3 špetka stévie
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Sůl
- 0.5 balení Kypřicí prášek do pečiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 2 g
- Sodík 327 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 524 mg
- Vláknina 8647.7 mg
- Vitamín A 8647.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem omyté sušené švestky (bez pecek)dáme do misky, zalijeme je vroucí vodou, misku zakryjeme a necháme švestky nabobtnat. Druhý den je pokrájíme, dáme do mixéru i s vodou, ve které byly namočené. Přidáme k nim 2 špetky skořice, 3 špetky stévie, 2 špetky zázvoru a lžičku citrónové šťávy. Švestky pak rozmixujeme na řidší pyré.
-
2
Teplé uvařené brambory jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim mouku, vejce, kypřící prášek do pečiva a sůl. Brambory promícháme s moukou, vejcem, pak směs vyklopíme na pomoučený vál a rukama uhněteme vláčné těsto. Z těsta vyválíme dlouhý váleček přibližně o průměru 4cm a nožem z něj nakrájíme špalíčky široké 1.5cm a prsty z nich vytvarujeme úhledné válečky.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 3 litry vody se solí. Špalíčky těsta opatrně naházíme do vody, promícháme je, aby se nepřichytili ke dnu. Pomalu je vaříme přibližně 5-6 minut, uvařené plavou na povrchu. Hotové knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, horké přelijeme švestkovým pyré a hned podáváme.