Vepřové koleno pečené na černém pivu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 500 ml Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika pálivá mletá
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 6 ks Nové koření celé
  • 9 stroužek Česnek
  • 6 plátek Pšenično žitný chleba
  • 3 l Voda pitná
  • 1 kg Vepřové koleno
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 3 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 3 polévková lžíce Křen
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1242 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 1408 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 215.4 mg
  • Vláknina 4157.4 mg
  • Vitamín A 4157.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme.

  • 3

    Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.

Komentáře k receptu