Vepřové koleno pečené na černém pivu
Suroviny
- 500 ml Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 6 ks Nové koření celé
- 9 stroužek Česnek
- 6 plátek Pšenično žitný chleba
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Vepřové koleno
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 3 polévková lžíce Křen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1242 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 98 g
- Sodík 1408 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 215.4 mg
- Vláknina 4157.4 mg
- Vitamín A 4157.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut.
-
2
Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme.
-
3
Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.