Rozmarýnové kuře na víně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1087 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 73 g
- Sodík 880 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 264.6 mg
- Draslík 1298.9 mg
- Vláknina 13948.8 mg
- Vitamín A 13948.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.3 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu zapneme na 185°C. Z čerstvého rozmarýnu otrháme drobné lístky (2 lžíce) a posekáme je nadrobno a malou snítku (1 lžíce) necháme v celku. Celé omyté a osušené kuře osolíme, posypeme bílým pepřem a posekaným rozmarýnem. Celou snítku rozmarýnu vložíme dovnitř kuřete.
-
2
V pekáčku na plotně rozpustíme 3-4 plátky slaniny, kuře na ně položíme hřbetem dolů a navrch kuřete poklademe dalších 5 plátků slaniny. Kuře podlijeme 100ml bílého vína, pekáček zakryjeme a vložíme do středu trouby. Pečeme 35 minut, během té doby maso 2x polijeme výpekem.
-
3
Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, malé pórky a cibuli. Vše pokrájíme na plátky. Po 35 minutách pečení ke kuřeti přidáme pokrájenou zeleninu, přilijeme ještě 100ml bílého vína a 50-100ml zeleninového vývaru. Kuře obrátíme, polijeme vše výpekem a pečeme dalších 30 minut. Během té doby kuře se zeleninou poléváme výpekem.
-
4
Když je kuře měkké, zvýšíme teplotu trouby na 220°C, odložíme poklici z pekáčku, na kuře poklademe 2-3 plátky másla a kuře pečeme do doby, až se mu vytvoří krásná zlatohnědá kůrka.
-
5
Po upečení kuře rozporcujeme, dáme na talíře se zeleninou a hned podáváme.