Obalovaná kuřecí stehýnka s pikantní sardelovou omáčkou
Suroviny
- 80 g Sýr Čedar
- 100 g Slanina vepřová
- 100 ml Bujón bylinkový
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Kuřecí stehna
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibule
- 6 ks Rajčata
- 4 ks Feferony
- 4 ks Sardelové řezy
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 6 stroužek Česnek
- 2.5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 0.5 polévková lžíce Grilovací koření
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 54 g
- Sodík 2578 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 364.9 mg
- Draslík 1253.9 mg
- Vláknina 6465.7 mg
- Vitamín A 6465.7 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.4 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce rozšleháme vejce s nastrouhaným sýrem, solí a strouhankou. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a celá posypeme grilovacím kořením.
-
2
Troubu si předehřejeme na 190°C. V hlubší teflonové pánvi rozehřejeme olej. Kuřecí stehna obalíme v rozšlehaných vejcích se sýrem a osmažíme je z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 15 minut, pak stehna dáme do malého pekáčku i s omastkem, zakryjeme je a v troubě dopečeme doměkka. Pečeme je přibližně dalších 30 minut. Občas během pečení obrátíme.
-
3
Pánev vytřeme a připravíme si pikantní omáčku: slaninu pokrájíme na drobné kostičky. Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Rajčata ponoříme na 30 sekund horké vody, pak je zchladíme a oloupeme. Rozkrojíme je na poloviny, vydlabeme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Omyté feferonky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na tenké nudličky. Sardelové řezy v oleji necháme okapat, pak je pokrájíme na nudličky téměř stejné velké jako feferonky.
-
4
V teflonové pánvi usmažíme slaninu, jakmile začne růžovět, přidáme k ní cibuli s česnekem, promícháme a krátce smažíme. Pak přidáme rajčata, feferonky, sardelové řezy, zeleninový bujón, znovu promícháme a pod poklicí necháme rajčata dusit 10-15 minut. Poté omáčku dochutíme sušeným oreganem, rajským protlakem, solí, cukrem i pepřem. Omáčka by měla být ostrá, pikantní, ale i mírně sladkokyselá.
-
5
Upečená kuřecí stehna dáme na talíře, přelijeme je sardelovou omáčkou a hned servírujeme.