Mražené grilované makrely na přímém grilu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 894 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 67 g
- Sodík 564 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 240 mg
- Draslík 50.4 mg
- Vláknina 525 mg
- Vitamín A 525 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mražené vykuchané makrely necháme rozmrazit, pořádně je promyjeme i zevnitř a osušíme je. Pak je pokapeme citrónovou šťávou i zevnitř, necháme je položené na hřbetu minimálně 30 minut.
-
2
V misce promícháme koření na ryby s olivovým olejem. Mezitím očistíme a na plátky pokrájíme 8-10 stroužků česneku. Makrely znovu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme je papírovou utěrkou, zevnitř je potřeme olejem, osolíme a vložíme do každé z nich nakrájené plátky česneku. Zvrchu makrely mírně na několika místech na kůži nařízneme do hlouby 1-2mm, potřeme připraveným kořením na ryby z každé strany. Koření štětcem vtlačíme do zářezů. Takto připravené ryby necháme dalších 360-120 marinovat v chladu.
-
3
Gril připravíme na přímé grilování, ale 1/3 necháme volnou. Makrely poklademe na mřížku, kterou jsme potřeli olejem, kůží nahoru a grilujeme je 6-7 minut podle velikosti. Po 6-7 minutách makrely otočíme kovovými kleštěmi, které též potřeme olejeme a grilujeme je dalších 5-6 minut. V polovině grilování makrely potřeme marinádou z koření.
-
4
Pokud by se nám zdálo, že makrely nejsou celkem ugrilované, odložíme je na roštu bokem (do bezpečné zóny) a nepřímo je budeme grilovat 1-2 minuty. Dobrou chuť.