Guláš s masem, s uzeninou, paprikou a rajčaty
Suroviny
- 350 g Cibule
- 4 krajíc Pšenično žitný chleba
- 750 ml Voda pitná
- 100 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Klobása šunková
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Chilli paprička
- 3 ks Rajčata
- 1 kg Hovězí maso přední
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 24 g
- Sodík 507 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 155 mg
- Draslík 1177.8 mg
- Vláknina 5806 mg
- Vitamín A 5806 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.3 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso z nožiny omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, velké přibližně 2x2cm (i větší). Šunkové klobásy pokrájíme na kolečka. Omytou masitou papriku a malou chilli papričku rozpůlíme, odstraníme z ní semínka s žebry, pak papriku a chilli pokrájíme na proužky. Rajčata ponoříme na 30 minut do horké vody, pak je zchladíme ppod studenou tekoucí vodou a oloupeme je. Pak je rozkrájíme na osminky. Očištěné cibule drobně pokrájíme, v kastrólu na rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova, přidáme maso, promícháme a smažíme přibližně 3-4 minuty, poté maso osolíme, opepříme, přidáme kmín a červenou papriku. Směs promícháme a pod poklicí maso pomalu vydusíme z vlasní šťávy, trvá to přibližně 10-15 minut. Poté přilijeme vroucí vodu a maso pod poklicí budeme vařit přibližně 60-80 minut téměř doměkka. Pak přidáme pokrájenou zeleninu, klobásu a guláš vaříme dalších 15-20 minut.
-
2
Na zahuštění v hrnečku se studenou vodou rozmícháme dohladka Maizenu (kukuřičný škrob), přimícháme ji do guláše a vaříme 1 minutu. Guláš podle chuti dosolíme a podáváme teplý s chlebem.