Rybářova polévka
Suroviny
- 250 g Vnitřnosti z kaprů
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 6 ks Rybí hlavy
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel nať sušená
- 3 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 16 g
- Sodík 454 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 38.4 mg
- Draslík 664.7 mg
- Vláknina 13247.2 mg
- Vitamín A 13247.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na polévku budeme potřebovat minimálně 6 rybích hlav z říčních ryb (štika, kapr apod.), menší 1-2 ryby, mlíčí a jikry. Vše dobře omyjeme, vložíme do kastrólu, zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Vodu s hlavami přivedeme k varu a pomalu je vaříme 10-15 minut. Poté vývar scedíme do druhého hrnce a z vychladlých hlav a ryb obereme pečlivě maso (bez kostí) a odložíme ho do misky. Mlíčí a jikry pokrájíme a přidáme k masu.
-
2
Očištěnou, omytou kořenovou zeleninu (2 větší mrkve, 1 malý celer, 1 větší petržel) nakrájíme na kostičky. Očištěnou cibuli a snítky petrželové a celerové naťě pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a za stálého míchání ji krátce osmažíme (3-4 minuty). Zeleninu poprášíme polohrubou moukou, sladkou a pálivou paprikou, důkladně vše promícháme, přilejeme vývar z ryb i s kořením. Polévku přivedme k varu, snížíme teplotu a pomalu ji pod pokličkou vaříme 12 minut. Pak přidáme kousky ryb, nať z celeru a podle chutě polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 5-7 minut. To už by zelenina měla být měkká. Nakonec do polévky přimícháme na zjemnění smetanu, necháme přejít varem, zamícháme petrželovou nať a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.