Jarní kuřátko s játrovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 g Kuřecí játra
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Voda pitná
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 1.5 kávová lžička Grilovací koření
  • 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Rohlíky bílé
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kuřátko jarní
  • 1 ks Citrony
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 390 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 160 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 149.4 mg
  • Draslík 286 mg
  • Vláknina 11641.4 mg
  • Vitamín A 11641.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 180.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Horkovzdušnou troubu zapneme na 185°C. Omyté a osušené jarní kuřátko osolíme z vnitřní strany.

  • 2

    Připravíme si nádivku: do mísy pokrájíme rohlíky na malé kostičky a zalijeme je mlékem. Omyjeme svazeček petrželky a pokrájíme ji nadrobno. Omytá kuřecí játra naškrabeme nožem. Očištěnou a omytou menší mrkev pokrájíme na kostičky, očištěný malý pórek na kroužky. Z omytého chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru přímo k rohlíkům a přidáme vymačkanou lžíci citrónové šťávy. Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a v malé pánvi na másle ji zpěníme. Čerstvá vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Žloutky, játra a všechnu pokrájenou zeleninu s vychladlou cibulkou dáme do mísy k rohlíkům. Směs důkladně promícháme se solí a muškátovým oříškem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do nádivky.

  • 3

    Kuře naplníme nádivkou a uzavřeme nerezovou jehlou. Potom celé kuře posypeme grilovacím kořením, položíme do pekáče, podlijeme ho vodou a vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 90 minut. Po 20 minutách na kuře položíme plátky másla, během pečení kuře podléváme výpekem a 1-2x ho otočíme, aby bylo opečené ze všech stran do zlatohněda.

Komentáře k receptu