Jarní kuřátko s játrovou nádivkou
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 200 g Kuřecí játra
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 ml Voda pitná
- 100 ml Mléko plnotučné
- 1.5 kávová lžička Grilovací koření
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kuřátko jarní
- 1 ks Citrony
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 22 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 149.4 mg
- Draslík 286 mg
- Vláknina 11641.4 mg
- Vitamín A 11641.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 180.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Horkovzdušnou troubu zapneme na 185°C. Omyté a osušené jarní kuřátko osolíme z vnitřní strany.
-
2
Připravíme si nádivku: do mísy pokrájíme rohlíky na malé kostičky a zalijeme je mlékem. Omyjeme svazeček petrželky a pokrájíme ji nadrobno. Omytá kuřecí játra naškrabeme nožem. Očištěnou a omytou menší mrkev pokrájíme na kostičky, očištěný malý pórek na kroužky. Z omytého chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru přímo k rohlíkům a přidáme vymačkanou lžíci citrónové šťávy. Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a v malé pánvi na másle ji zpěníme. Čerstvá vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Žloutky, játra a všechnu pokrájenou zeleninu s vychladlou cibulkou dáme do mísy k rohlíkům. Směs důkladně promícháme se solí a muškátovým oříškem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do nádivky.
-
3
Kuře naplníme nádivkou a uzavřeme nerezovou jehlou. Potom celé kuře posypeme grilovacím kořením, položíme do pekáče, podlijeme ho vodou a vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 90 minut. Po 20 minutách na kuře položíme plátky másla, během pečení kuře podléváme výpekem a 1-2x ho otočíme, aby bylo opečené ze všech stran do zlatohněda.