Srnčí panenská svíčková s omáčkou z červeného vína
Suroviny
- 800 g Svíčková ze zvěřiny
- 300 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 2 špetka Sůl bylinková
- 2 špetka Pepř růžový mletý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř růžový mletý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Želé rybízové
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 10 g
- Sodík 317 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 143.3 mg
- Vláknina 2715.5 mg
- Vitamín A 2715.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí panenskou svíčkovou omyjeme, osušíme a odkrojíme z ní plátky (přibližně po 200g). Očistíme velkou cibuli, kterou pokrájíme nadrobno. Z omyté snítky rozmarýnu otrháme lístky. Plátky masa vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy, posypeme je cibulí a rozmarýnem. Pokryjeme je bobkovými listy, vše zalijeme červeným vínem, nádobu zakryjeme a dáme ji do chladničky. Maso marinujeme minimálně 5 hodin, během té doby ho několikrát v marinádě otočíme. Před vařením maso vyjmeme z marinády a necháme okapat. Z marinády vyhodíme bobkové listy, přecedíme ji přes síto a odložíme si ji.
-
2
Ve velké rozehřáté litinové pánvi rozpálíme olej s máslem. Plátky masa vložíme do rozpáleného omastku a restujeme je z každé strany po 4 minutách do zlatohněda. Srnčí svíčkové plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a dáme je z pánve do vyhřáté mísy, zakryjeme je a uchováme v teple.
-
3
Připravíme si omáčku: do výpeku z masa přilijeme marinádu, jakmile se začne vařit, přimícháme rybízové želé, promícháme a vaříme 3 minuty. Pak omáčku podle chuti dosolíme a opepříme.
-
4
Teplé plátky masa poklademe na talíře, přelijeme je vínovou omáčkou a hned horké servírujeme.