Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 55 g Cukr třtinový
  • 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Ořechy lískové
  • 5 g Ořechy vlašské
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 55 g Cukr moučkový
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Hřebíček
  • 1 ks Skořice celá
  • 2 ks Badyán
  • 2 ks Kdoule
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 111.1 mg
  • Draslík 150.3 mg
  • Vláknina 15720.8 mg
  • Vitamín A 15720.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou.

  • 3

    Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku.

  • 4

    Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný.

Komentáře k receptu