Norimberský kořeněný perník
Suroviny
- 200 g Med včelí
- 100 g Ořechy vlašské
- 90 g Máslo čerstvé
- 80 g Mandle mleté
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Kardamom
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 balení Oplatky dortové
- 1 polévková lžíce Kandovaná pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Kandovaná citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 389 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 19 g
- Sodík 60 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 10.8 mg
- Draslík 123.8 mg
- Vláknina 4720.5 mg
- Vitamín A 4720.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosijeme mouku a cukr. Přidáme mleté koření, jedlou sodu, mleté mandle, nahrubo namleté nebo nasekané ořechy a nakrájenou kandovanou kůru.
-
2
V kastrůlku rozpustíme máslo a med. Směs ihned vlijeme do mísy s moukou a vypracujeme lepivé, ne zcela tuhé těsto.
-
3
Z oplatek vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
-
4
Lžící namočenou do studené vody nabíráme vždy trochu těsta. Naneseme na oplatky a přitiskneme na celou plochu oplatky.
-
5
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.