Norimberský perník
Suroviny
- 60 g Med včelí
- 60 g Mandle mleté
- 60 g Ořechy lískové
- 120 g Ořechy vlašské
- 200 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 250 g Mouka pšeničná hrubá
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kandovaná citronová kůra
- 1 polévková lžíce Kandovaná pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 16 g
- Sodík 21 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 160 mg
- Vláknina 3810 mg
- Vitamín A 3810 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hrubé mouky, moučkového cukru, vajec, tekutého medu, mletých mandlí, mletých oříšků, mletých vlašských ořechů a kandované kůry vypracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout do druhého dne.
-
2
Z těsta tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu. Urovnáme je na plech vyložený pečicím papírem dostatečně daleko do sebe - při pečení se roztečou.
-
3
Hotové perníčky poléváme rumovou polevou.
-
4
Rumová poleva [61448]:
-
5
V misce smícháme moučkový cukr s rumem. Přilijeme vroucí vodu a polevu třeme tak dlouho, až zbělá a zhoustne.
-
6
Pokud je poleva příliš hustá, můžeme přilít ještě trochu vody, pokud je řídká, přidáme moučkový cukr.