Musaka pro vegany
Suroviny
- 700 g Brambory
- 50 g Sójové plátky
- 800 g Rajčata loupaná celá
- 150 g Sýr ořechový
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Saturejka
- 1 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 1 polévková lžíce Margarín
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 16 g
- Sodík 834 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 2.3 mg
- Draslík 1618.9 mg
- Vláknina 21389.3 mg
- Vitamín A 21389.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vývaru přivedeme k varu sójové plátky, odstavíme a necháme pod pokličkou 10 minut nabobtnat.
-
2
Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového olej a opečeme na něm oloupané, na plátky nakrájené brambory. Vyjmeme na ubrousek a po okapání mírně osolíme.
-
3
Do pánve přidáme 2 lžíce oleje a opečeme ně něm na plátky nakrájený lilek. Stejně jako brambory necháme plátky okapat na ubrousku a osolíme je.
-
4
Sójové plátky slijeme v sítu a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.
-
5
V pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak, cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme konzervovaná rajčata, přidáme sójové plátky a okořeníme skořicí, kmínem, novým kořením, saturejkou, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku zvolna povaříme asi 10 minut.
-
6
Zapékací mísu vymažeme margarínem a střídavě do ní vrstvíme brambory, omáčku a lilek. Vrchní vrstvu tvoří lilek, který posypeme nastrouhaným sýrem.
-
7
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut, ihned podáváme.