Musaka pro vegany

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 50 g Sójové plátky
  • 800 g Rajčata loupaná celá
  • 150 g Sýr ořechový
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Lilek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Kmín drcený
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Saturejka
  • 1 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 1 polévková lžíce Margarín
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 366 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 834 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 2.3 mg
  • Draslík 1618.9 mg
  • Vláknina 21389.3 mg
  • Vitamín A 21389.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vývaru přivedeme k varu sójové plátky, odstavíme a necháme pod pokličkou 10 minut nabobtnat.

  • 2

    Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového olej a opečeme na něm oloupané, na plátky nakrájené brambory. Vyjmeme na ubrousek a po okapání mírně osolíme.

  • 3

    Do pánve přidáme 2 lžíce oleje a opečeme ně něm na plátky nakrájený lilek. Stejně jako brambory necháme plátky okapat na ubrousku a osolíme je.

  • 4

    Sójové plátky slijeme v sítu a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.

  • 5

    V pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak, cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme konzervovaná rajčata, přidáme sójové plátky a okořeníme skořicí, kmínem, novým kořením, saturejkou, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku zvolna povaříme asi 10 minut.

  • 6

    Zapékací mísu vymažeme margarínem a střídavě do ní vrstvíme brambory, omáčku a lilek. Vrchní vrstvu tvoří lilek, který posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 7

    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut, ihned podáváme.

Komentáře k receptu