Turecká veganská pizza
Suroviny
- 7 g Droždí sušené
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sójové plátky
- 500 g Rajčatové pyré
- 260 ml Voda pitná
- 300 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 0.5 ks Salát ledový
- 1 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 124 g
- Tuky 16 g
- Sodík 490 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 1.4 mg
- Draslík 1268.9 mg
- Vláknina 15598 mg
- Vitamín A 15598 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí a cukr vsypeme do mísy a zalijeme 3 lžícemi teplé vody. Necháme stát asi 10 minut.
-
2
Potom do mísy vsypeme mouku se solí, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj olivový olej a 250ml vlažné vody. Vypracujeme těsto, které vytvarujeme do tvaru koule. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
-
3
Sójové plátky přivedeme k varu v zeleninovém vývaru. Odstavíme a pod pokličkou necháme 10 minut nabobtnat. Plátky potom slijeme do síta a přebytečnou tekutinu z nich vymačkáme.
-
4
V pánvi na rozehřátém oleji opečeme plátky po všech stranách, přidáme nasekanou cibuli a česnek a chvíli restujeme. Vmícháme koření, rajčatový protlak, cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme rajčatovým pyré a zvolna povaříme 10 minut.
-
5
Na pomoučněné pracovní ploše těsto ještě prohněteme a potom rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rajčatovo-sójovou směsí a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut.
-
6
Okurky a rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, omytý salát natrháme na kousky. Hotovou pizzu posypeme nakrájenou zeleninou a podáváme.