Muffiny s medem a oříšky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 g Cukr krupice
- 170 g Mouka polohrubá
- 350 g Dýně
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 2 kávová lžička Kakao
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 dl Pomerančová šťáva
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.5 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Ořechy lískové
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Jogurt bílý
- 2 polévková lžíce Vlašské ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 36 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 164.7 mg
- Draslík 799.3 mg
- Vláknina 6590.8 mg
- Vitamín A 6590.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formičky na 12 ks muffiny vytřeme rozpuštěným máslem, vysypeme polohrubou moukou. Oloupanou dýni pokrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku s vodou, dusíme asi 10 minut. Měkkou dýni scedíme, dáme do mísy a ručním ponorným mixérem ji rozmixujeme na kaši. Vychladlou dýňovou kaši promícháme s bílým jogurtem, pomerančovou šťávou a tekutým medem. Vanilkový lusk rozkrojíme ostrým nožem a tupou hranou nože dřeň seškrábneme do druhé mísy. K vanilce přidáme pokrájené změklé máslo, žloutky, cukr, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a vyšleháme do pěny. K máslu zašleháme dýňovou kaši s medem.
-
2
V další míse promícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem, mletou skořicí, mletým zázvorem, jemně rozdrceným hřebíčkem, kakaem a špetkou soli. Poté sypkou směs postupně zamícháme do máslové hmoty. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.
-
3
Každou formičku naplníme těstem asi do 2/3. Lískové a vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky, kterými povrch těsta posypeme. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 20-25 minut. Dozlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků. Posypeme je moučkovým cukrem a podáváme.