Sbitěň, staroruský léčivý nápoj

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Med včelí
  • 100 g Cukr krupice
  • 3 kávová lžička Třezalka
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 ks Zázvor
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máta sušená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 144 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 13 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 33.1 mg
  • Vláknina 898.5 mg
  • Vitamín A 898.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrolku s 300 ml vody rozpustíme a povaříme med. Odděleně svaříme 300 ml vody s cukrem, oba odvary slijeme a společně vaříme 20 minut a uložíme v teple. Zbytek vody uvedeme do varu, přidáme 3 lžičky sušené třezalky, 6 hřebíčků, 6 zrnek pepře, nahrubo nastrouhaný zázvor z půlky středně velkého kořene, lžíci máty a vaříme 10 minut.

  • 2

    Odvar z koření pak necháme přikrytý asi čtvrt hodiny vyluhovat, pak ho přecedíme a přilijeme do odvaru cukru a medu.

  • 3

    Sbitěň dobře promícháme a teplou podáváme v zimě proti nachlazení.

Komentáře k receptu