Zapékaná cibule s mletým masem
Suroviny
- 300 g Cibule
- 50 g Cibule
- 160 g Vepřové maso mleté
- 160 g Hovězí maso mleté
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 dl Masový vývar
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 374 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 26 g
- Sodík 590 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 133.2 mg
- Draslík 448.4 mg
- Vláknina 3794.7 mg
- Vitamín A 3794.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 103.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
350 g cibule oloupeme a pokrájíme na plátky. Z toho jednu menší cibuli (asi 50 g) pokrájíme nadrobno.
-
2
Do jedné misky nasypeme strouhanku a zalijeme ji mlékem a smetanou.
-
3
Do druhé misky dáme mleté vepřové a mladé hovězí maso. Uděláme do něj důlek, do kterého dáme vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek, nadrobno pokrájenou cibuli, namočenou strouhanku, majoránku a maso důkladně promícháme.
-
4
V pánvi na rozpuštěném másle a oleji zpěníme cibuli, poté ji osmažíme dozlatova. 1/2 cibule vložíme i s omastkem do pekáčku. Na cibuli položíme mleté maso, zakryjeme 2/2 cibule. Vše polijeme vývarem a cibuli s masem propícháme vidličkou, aby se vývar dostal až na dno. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C přibližně 40-45 minut dozlatova. Prvních 20 minut pečeme v zakrytém pekáčku. Poté poklici odložíme a pečeme dozlatova.
-
5
Maso s cibulí rozdělíme na talíře a hned podáváme.