Slaný chléb s mákem a kari kořením
Suroviny
- 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Máslo čerstvé
- 150 ml Mléko polotučné
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Kari koření
- 2 kávová lžička Mák - semena
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 170 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 5 g
- Sodík 28 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 31.4 mg
- Draslík 79.2 mg
- Vláknina 2578.8 mg
- Vitamín A 2578.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: plech na pečení vymažeme lžící másla, na pomoučení válu odložíme čtyři lžíce mouky, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
-
2
Těsto: Hladkou mouku prosejeme do hlubší mísy s kypřícím práškem do pečiva. Dále do směsi přidáme cayenský pepř, sůl, kari koření a mák. Suroviny promísíme a spolu se změklým máslem zpracujeme do sypké, hrudkovté směsi. V mléce rozšleháme jedno celé vejce a obě směsi spojíme důkladným prohnětením do vláčného těsta, které ještě několikrát důkladně propracujeme. Následně z něj na pomoučeném válu vypracujeme bochník, který přmístíme na připravený plech. Nakonec na bochníku vyznačíme křížový řez, aby se dobře propekl. Potom chléb pečeme asi 45 minut ve vyhřáté troubě. Chléb, vychladlý na děrované podložce, servírujeme rozkrájený na plátky, případně chléb nekrájíme a strávníci si ulamují jednotlivé kousky. Servírujeme buď jako samostatné slané pečivo jako pohoštění, eventuelně ho můžeme podávat s různými pokrmy, ke kterým se podává slané pečivo (horké párky, guláše a pod.)