Plněné kuře s anglickými rolkami
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 1400 g Kuře
- 100 g Ořechy vlašské
- 20 g Petržel - nať
- 100 g Anglická slanina
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Citrony
- 5 ks Vejce slepičí
- 5 ks Rohlíky bílé
- 3 stroužek Česnek
- 3 dl Mléko polotučné
- 3 dl Voda pitná
- 0.26 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 58 g
- Sodík 573 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 315.2 mg
- Draslík 523 mg
- Vláknina 5691.9 mg
- Vitamín A 5691.9 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky. Dáme do vhodné nádoby a v mikrovlnné troubě rozpustíme. Rohlíky pokrájíme na centimetrové kousky, vložíme do misky. Máslo smícháme se žloutky, přilijeme mléko, osolíme, opepříme. Vše dobře promícháme a směsí přelijeme rozkrájené rohlíky, které necháme chvilku stranou. K rohlíkům přidáme drobně nasekané ořechy, posekanou petrželovou nať, oloupaný a prolisovaný česnek. Všechny suroviny důkladně promícháme, nakonec přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hotovou náplň necháme chvilku odpočívat.
-
2
Očištěné, omyté a osušené kuře potřeme celé sádlem, posypeme kmínem a solí. Po stěnách a na dno břišní dutiny naskládáme na tenká kolečka pokrájené citrónové plátky. Připravenou náplní naplníme dutinu břišní, dáme je také pod kůži. Kuře uzavřeme tak, že překřížíme stehna a svážeme je kouskem kuchyňského provázku. Naplněné kuře vložíme na malý pekáček.
-
3
Plátky anglické slaniny rozložíme na pracovní plochu, na konec každého plátko položíme lžící zbylé náplně a zabalíme do rolky. Kuře v pekáči vložíme do předehřáté trouby, při 220 stupních zapečeme 20 minut. Následně podlijeme 3 dl vody, snížíme teplotu na 190 stupňů, naskládáme vedle kuřete připravené rolky a pečeme dalších 40 minut. Každých 10 - 15 minut kuře poléváme vlastní šťávou.
-
4
Po upečení pekáč i s kuřetem zabalíme na 10 minut do alobalu, poté podle porcí rozdělíme. Porce klademe na jednotlivé teplé talíře, přidáme rolky a teplé jídlo podáváme.