Sardinky v kořeněné rajské omáčce
Suroviny
- 500 g Sardinka obecná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule lahůdková
- 3 špetka Zázvor mletý
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 262 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1563 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 47.8 mg
- Vláknina 547.3 mg
- Vitamín A 547.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé sardinky očistíme, rozřízneme od řitního otvoru k hlavě a vyjmeme vnitřnosti. Dobře je promyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou osolenou vodou a necháme hodinu máčet. Poté sardinky vyjmeme sítem, osušíme a poskládáme do zapékací mísy jednu vedle druhé.
-
2
V míse vymícháme rajčatový protlak s vodou, olejem, cukrem, solí, octem a čerstvě pomletým bílým pepřem i mletým zázvorem. Směs důkladně promícháme a sardinky zalijeme ochucenou směsí.
-
3
Mísu zakryjeme poklicí a dusíme pozvolna 8 - 10 minut do měkka.
-
4
Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
-
5
Sardinky necháme vychladnout, případně je ještě odložíme na hodinu do chladničky. Rozložíme je na talíře, ozdobíme cibulkou, petrželkou a servírujeme.