Marinované sardinky s koprem
Suroviny
- 1 kávová lžička Hořčice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 dl Olej olivový extra panenský
- 0.5 dl Ocet bílý vinný
- 1 kg Sardinka obecná
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 380 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 35 g
- Sodík 164 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 31.2 mg
- Vláknina 282.7 mg
- Vitamín A 282.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé sardinky omyjeme, od řitních otvorů je rozřízneme k hlavě, vykucháme a odřežeme hlavy i ocasy. Vyjmeme páteřní kosti a stáhneme ryby z kůže. Filety znovu omyjeme, necháme okapat. Snítky kopru omyjeme, vodu setřepeme, několik snítek odložíme na ozdobu, ostatní posekáme.
-
2
Připravíme nálev: do misky vložíme práškovou hořčici, sůl, cukr a čerstvě pomletý bílý pepř. Směs promícháme, pomalu k ní přikapáváme olivový olej. Směs musí být hladká, bez hrudek. Přišleháme ocet a vodu.
-
3
Do kameninového soudku dáme asi 1/3 nasekaného kopru, naskládáme filety sardinek, proložíme koprem. Zalijeme je připraveným nálevem, zakryjeme a v chladu necháme marinovat asi 10 - 12 hodin.
-
4
Omytý a osušený citrón nakrájíme na osminky. Filety ze sardinek rozložíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, pokrájeným citrónem a podáváme.