Marinovaný slaneček po švédsky
Suroviny
- 80 g Křen
- 30 g Zázvor celý
- 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
- 2 ks Slaneček
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Ocet bílý vinný
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 62 g
- Sodík 323 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 27.3 mg
- Draslík 239 mg
- Vláknina 2901.5 mg
- Vitamín A 2901.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavy odřízneme, slanečky dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je asi 1,5 litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
-
2
Slanečky druhý den osušíme, nakrájíme na řezy široké asi 2 cm a dáme do mísy.
-
3
Očistíme, omyjeme a na plátky nakrájíme zeleninu: mrkev, křen, zázvor, cibuli. V rendlíku svaříme 2 dl bílého octa s 3 lžícemi vody, do které dáme bobkové listy, nové koření, černý pepř, cukr a hořčičná semínka. Vaříme cca minutu, poté nálev necháme vychladnout. Vychladlý nálev nalijeme na pokrájené slanečkové řezy, promícháme a vše dáme do kameninové nádoby (soudek, mísa apod.), kterou uzavřeme. Slanečky marinujeme 12 hodin. Poté je servírujeme.