Gratinované cukety se sýrem
Suroviny
- 400 g Cuketa žlutá
- 400 g Rajčata červená
- 200 g Špek
- 60 g Máslo bylinkové
- 150 g Sýr Čedar
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Máslo
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 699 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 73 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 31.5 mg
- Draslík 249.7 mg
- Vláknina 1913.2 mg
- Vitamín A 1913.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté cukety spolu s rajčaty nakrájíme na tenké plátky. Špek nakrájíme na plátky v pánvi na rozpáleném másle osmahneme do křupavá.
-
2
Na přípravu kořeněného oleje ve vhodné nádobě smícháme olej, sůl, pepř, nasekanou bazalku a rozmarýn. Přimícháme oloupaný a na tenké proužky nakrájený česnek.
-
3
Pečicí formu důkladně vymažeme bylinkovým máslem. Na dno, mírně přes sebe naskládáme plátky cukety, potom plátky rajčat, na rajčata naskládáme plátky osmahlého špeku. Vše přelijeme okořeněným olejem.
-
4
Nakonec povrch posypeme nastrouhaný sýrem.
-
5
Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při 200 stupňové teplotě. Podáváme na jednotlivých teplých talířích.